Make your own free website on Tripod.com

Dr. J.M. den Uylpark Almere

Geschiedenis

Home
Geschiedenis
Bomen - Struiken - Planten
Activiteiten
Kinderboerderij
Foto's / Sfeerimpressies
Plattegrond van het park
Almeerse Groene Linken

Op deze bladzijde iets over de geschiedenis van het park

In het kort

Diverse namen: Stadsplantsoen – J.M. Den Uylpark
In de begintijd heette het parkje "Stadsplantsoen". Het stond onder deze naam ook opgetekend op de stadsplattegronden van toen.
 
Eerste aangelegde park in Almere Stad
De bouw van woningen, winkels en kantoren is begonnen eind zeventiger jaren, vijf jaar na de start van de bouw van Almere Haven.
De eerste bewoners van Almere Stad betrokken hun woning in de stedenwijk op 25 juni 1980. Het was beleid om met de komst van de eerste bewoners een aantal basisvoorzieningen aanwezig te laten zijn, zoals een school, een winkel, een kerk en een parkje. Dit parkje dus.
 
Eerste boom Almere Stad:
De eerste boom van Almere Stad is aangeplant op het Manifestatieterrein op 7 november 1978. Het waren Platanen, echter deze konden in de verse zeeklei niet overleven. Ze zijn later vervangen door Populieren.
Deze populieren zijn nog steeds bekend: de start van de avondvierdaagse vind plaats op het Manifestatieterrein. Juist in deze periode (juni) staan de populieren uitbundig in bloei en veroorzaken dan in overvloed de bekende - en niet door iedereen gewaardeerde - pluisjes.
 
Inmiddels heeft de gemeente aangekondigd de pluisveroorzakende populieren in de stedenwijk te zullen kappen. Daarmee verdwijnen dan ook de eerste (en oudste) bomen die ooit in het stadscentrum zijn geplant.
 
Het is een kleinschalig stadsplantsoen
Het park is ontwikkeld en aangelegd door de voorloper van de Gemeente Almere, de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders. Het moest een echt wijkpark en kijkpark worden,met veel variatie aan bomen en struiken. Er werden veel exoten aangeplant, niveauverschillen aangebracht en verschillende grondsoorten opgebracht.
 
Herinrichting in 2002 en 2003
Bij de herinrichting van het park zijn veel bosopstanden gedund en veel exoten die aangeplant waren bij de inplant zijn (helaas) verwijderd.

Bomen zijn belangrijk, juist in een stad !
Ze nemen kooldioxide op en geven zuurstof af. Ze bevochtigen de lucht en geven schaduw en beschutting. Door al deze faktoren voelt het aangenamer aan.

scanboom.jpg